Hoppa till sidans innehåll

En elittränares perspektiv

09 JUL 2010 11:14
Juli 2010 är det vår Oscar Gidewall som ger sitt perspektiv på friidrott på friidrott.se. Han skriver om sin träningsfilosofi.
  • Skapad: 09 JUL 2010 11:14

https://www.friidrott.se/nyheter/perspektiv.aspx

 

När jag var tre år gammal gick jag på ett dagis som hade en lång korridor som band samman de olika avdelningarna. Personalen var förbryllad över att jag släpade ut kuddar och en balja med vatten och sprang till synes outtröttlig fram och tillbaka i korridoren över dessa. På TV hade jag blivit inspirerad av Anders Gärderud när han vann OS-guld på 3000m hinder. Kuddarna var hinderbockar, baljan vattengrav.


Friidrott har sedan dess varit en betydelsefull del av mitt liv. Först som aktiv men sedermera som tränare och ledare. Tränarintresset startade tidigt. Redan i 13-årsåldern började jag läsa tränarlitteratur som stod i pappas bokhylla och skrev egna träningsprogram. Samtidigt började jag dokumentera träningen i en dagbok.

Jag skrev program inte bara till mig själv utan även till min pappa som tävlade (och fortfarande tävlar) i maraton. Men pappa följde aldrig programmet. Ett antal år senare gjorde jag ett nytt försök och började träna min bror. Det gick bättre och han blev min första adept.

Med tiden växte det till en hel träningsgrupp i min moderklubb IFK Tumba. Från början var det bara löpare i gruppen men sedan anslöt även aktiva i andra grenar. Att vara verksam inom flera grengrupper har för mig varit utmanande, men samtidigt naturligt.

Under min egna karriär tränade jag tillsammans med aktiva i flera olika grengrupper, vilket var lärorikt. Idag har jag förmånen att vara anställd tränare i Hammarby IF, men tränar också elitaktiva i flera andra klubbar.
 

Vetenskap och konst

Jag ser friidrottsträning som en balansgång mellan vetenskap och konst. Vetenskapliga fakta såväl empiriska som naturvetenskapliga ska beaktas med stor tillförsikt, men aldrig utan kritisk granskning. Den erfarenhet och kunskap som finns skall tas tillvara. Att uppfinna hjulet mer än en gång är inte nödvändigt.

Men världen förändras hela tiden och därmed också förutsättningarna för elitidrott. En mer stillasittande livsstil i unga år kan exempelvis ställa nya krav på såväl ungdomsträning som elitträning. En tränare bör inte enbart ha en klar bild över hur den fysiska träningen ska bedrivas utan även reflektera över sin tränarfilosofi i allmänhet.

Drivkraften för mig som tränare är att kunna påverka de aktivas utveckling, idrottsligt i första hand, men även som människor. För att kunna utveckla andra måste tränaren ständigt utveckla sig själv. Den utvecklingen är en del av min drivkraft.

Fungerar inte livet utanför idrotten försvårar det möjligheterna till utveckling avsevärt. Den hjälp som tränaren kan bidra med i det dagliga livet kan vara mer värdefull än åtskilliga träningstimmar. Tränaren måste var utrustad med ett stort tålamod. Ibland går utvecklingen fort, men oftast tar det mycket lång tid.
 

Fokus på individen

Träning bör bedrivas med stort fokus på den enskilde individen. Ingen människa är den andre lik och alla idrottare behöver därför delvis träna olika saker. Ingen enskild metod eller specifikt träningsmoment är nyckel till framgång för alla. Konsten är att finna nya träningsmetoder anpassade till varje idrottare.

En välplanerad, genomtänkt och individanpassad träningsplanering är en förutsättning för långsiktig framgång. Men ett noggrant genomarbetat träningsprogram ger inte automatiskt några framgångar. Träningsprogrammet får inte bli en statisk papperskonstruktion. Flexibilitet och samarbete mellan den aktive och tränaren är det som ger effekt. Träningen anpassas ständigt efter de förhållanden som för stunden råder.

Utvärdering av träningen är en process som pågår ständigt. Som tränare måste man alltid tänka långsiktigt och fungera som bollplank och mentalt stöd för den aktive. Kontinuitet, tålamod, engagemang och närvaro är nyckelord.
 

Självständighet och balans

I den elitaktives liv måste givetvis friidrotten få vara en central del, men bör ändå inte uppta hela tillvaron. Det är viktigt att idrottaren alltid strävar efter självständighet, balans och kontroll över sin egna livssituation. För att kunna utvecklas som elitidrottare krävs stor förståelse från omgivningen. Denna förståelse är sällan självklar utan måste skapas.

De aktivas egna tankar och idéer är värdefulla och bör tas tillvara. Utveckling sker genom ett samspel mellan den aktive och tränaren. Tränarens uppgift är att försöka motivera och entusiasmera den aktive att ta "rätt" riktning och undvika fallgropar.

Målet är att de aktiva ska veta hur tränaren tänker och resonerar i grunden och sedan kunna resonera självständigt kring specifika problem som uppstår. Alla aktiva bör både kunna ta och ge instruktioner till och från övriga i träningsgruppen. En träningsgrupp ger trygghet och utgör ett viktigt socialt och mentalt stöd.
 

Måste kännas meningsfull 

En del tränare säger att träningen alltid måste vara rolig. Jag säger istället att träningen alltid måste kännas givande. Känns inte träningen meningsfull är den sällan rolig, särskilt om den också är krävande. Kan tränaren låta den aktive förstå att ett jobbigt moment är utvecklande, kan momentet ändå kännas mycket tillfredsställande. Att känna att man utvecklas kan i sig vara roligt.

Idrottarens goda hälsa är grunden för utveckling. Att hålla sig frisk och skadefri är A och O. Ingen träning eller tävling ska exempelvis genomföras vid infektion eller vid onormal trötthet. Träningen är då meningslös, kroppen kan inte ta till sig av träningen (superkompensera) och det kan ge allvarliga medicinska konsekvenser.

Den aktive måste lära sig att hålla sig frisk och skadefri, med hjälp av goda rutiner och genom att lyssna på kroppens signaler.
 

Finns inga genvägar

I min värld finns inga genvägar till framgång, bara hårt och långsiktigt arbete. Doping är fusk och bedrägeri emot sig själv och sina medtävlande. Strävan efter att vinna är essentiell i elitidrott, men får aldrig bli så viktig att den riskerar den aktives hälsa.

Det är min bestämda uppfattning att det går att bli bäst i världen utan att använda några som helst prestationshöjande medel. Utan denna övertygelse, skulle jag aldrig kunna känna sådan glädje till den idrott jag ägnar mig åt dagligen.

 

Oscar Gidewall

elittränare

Skribent: Alexander Lundholm

Stöd IFK Tumba Friidrott

IFK TUMBA WEBSHOP HOS BAREKO

BarekoIFKTUMA

STÖD IFK TUMBA HOS SVENSKA SPEL

 

fastighetsbyran.png

Sponsra oss genom Sponsorhuset

sponsorhuset

Postadress:
IFK Tumba FK - Friidrott
Box 214
14730 Tumba

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info