Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christian Östervall 2016 års lag

Seger i kvaltävlingen till Lag SM kval

22 MAJ 2016 22:50
Den 22 maj 2016 blir ett datum att komma ihåg
  • Skapad: 22 MAJ 2016 22:50

IFK Tumba klubbmatch Gävle den 22 maj 2016

Tjejlaget åkte upp till Gävle för att försöka ta sig till Lag-SM kval nästa säsong. Laget har försökt och varit nära ett antal gånger så de var dags igen att ta nya tag. Gunderhäggstadion bjöd på mulet väder och en del blåst men en temperatur på ca 18 grader men inget regn.

Här kommer en liten rapport från tävlingarna där bara 4st kvinnliga lag startade vilket inte undertecknad tycker är bra för Svensk friidrott.

400mh som första gren där Johanna Dyremark dominerade från start, 27.2m på 5:e häcken och 62.77 i mål. Det var inga som helst problem med att greja dagens första förstaplacering

100m med Elenor Derrah, en mycket bra start av Elenor, orkade inte riktigt hela vägen, slutade 5:a i loppet. 12.99 +1.5. De gör att hon blir den 9:e tjej i Tumbas historia att krypa under 13s med eltid och den 10:e totalt sett. Hon persade med 23/100delar, en 4:e plats blev det då Gävle var med utanför kvalet.

Tresteg, Johanna Dyremark en stund efter att ha dominerat 400mh så tar sig Johanna till sandgropen för att hoppa tresteg. Märktes inte speciellt mycket att hon hade 400mh i benen för hoppningen vart väldigt bra, dock var de längsta hoppen i lite för stark medvind för att räknas som rekord. Hon hoppade 11.55 som längst med +2.6 och 11.26 med godkänd vind. Hon vann grenen för kvinnor Div1 men var totalt 2:a efter Gefles Johanna Nilsson som var med utan tävlande.

Slägga, dagens första överraskning iallafall för undertecknad var Evelinas Sjöströms släggkastning som slutade med ett nytt prydligt rekord på hela 26.67 med seniorsläggan. Det ger en femteplats genomtiderna i Tumba. Evelina tog den där extrapoängen som man behöver om laget skall gå hela vägen.

1500m hinder, Tove Olsson hängde med Umetjejen på 1500m hinder i drygt 2 varv innan hon fick släppa en lucka, ett tag så de lite farligt ut mot 3:e tjejen, framförallt efter den sista vattengraven då Tove plaskade i ganska så ordentligt. Men Tove redde ut de hela ganska lugnt. Tiden blev 6.10.55.

Höjd, Lovisa Östervall, det hade räckt med ett hopp för att se till at grensegern kom till Tumba, Nu hoppade hon några hopp till och stannade på 1.75, alla hopp var med luft och det kommer säkert högre höjder senare under säsongen.

3000m Åsa Nylander fick äran att springa 3000m för klubben och hon gjorde de bra, så bra att hon vann loppet på 11.27.60 inte alls så långt ifrån hennes 3år gamla pers.

Stav, Malin Eriksson hade som uppgift att ta en höjd för att säkra poäng till laget och de gjorde hon. Malin tog ingångshöjden och säkrade därmed 1p

200m, Lovisa Östervall hade även 200m på sin lott. Näst yttersta banan sa banlottningen, Lovisa ledde hela loppet och hade Uppsalas tjej 2 banor innanför som pressade lite på slutet men det var aldrig någon fara för grenseger, 25.02 i +2.0 i vind vilket är nytt personligt rekord och klubbrekord.

800m, Emelie Svensson öppnade på 72.5 på första varvet, orkade inte fullfölja i det tempot men 2.35 49 för Emelie vilket var personligt rekord med nästan 4s

Spjut, Mathilda Eriksson i spjut, 37.77 och en grenseger till Tumba. Resultatet är lika med 3:e plats genom tiderna i Tumba och personligt rekord med dryga 3m.

100mh, Tove Olsson skall ytterligare en gång ta sig över saker som står i vägen, denna gång är det häckar och 100m som gäller. Efter ett litet tapp i starten så jobbade Tove sig in i loppet och på sista häcken var hon ikapp Uppsalatjejen och kom förbi precis i rätt ögonblick. 15.52 + 1.9 inte alls långt ifrån pers för Tove.

Längd för Izabella Ripsweden efter att ha hoppat bra dagen innan i Huddingespelen så fortsatte hon att hoppa bra och idag vart det 5.29 i längd vilket gör att hon klättrar upp på en 5:e plats genomtider i Tumba.

400m Dags för dagens andra överraskning. Elvira Ripsweden på 400m 64.34, gjorde ett mycket bra lopp rakt igenom tappade inte alls så mycket på slutet.

1500m av Åsa Nylander, 3000m satt i benen, de märktes ganska mycket, men Åsa tog en tredjeplats i loppet. med 5.34.29 nya poäng till klubben

Kula Här förstod nog inte många hur spännande det var. Sista grenen och helt avgörande. Om Upsala kom före Tumba, räckte det för dem att vinna stafetten. Om Tumba kom före räckte det för oss att vara trea i stafetten. Upsalatjejen som kom på placeringen före Mathilda på Inne SM persade i andra stöten. Mathilda kontrade och persade med 30 cm, stod över de två sista stötarna och sprang bort till Stafettstarten. Nya perset 13.05 vilken innebar att hon vann grenen.

Diskus får man nog säga att de vart den gamla vanliga visan när damerna tävlar i lagmatch. Anna Vikström vann diskusen som vanligt med 41.27 och det var inte första gången hon vinner diskus i en klubbmatch. Jag tror inte hon har förlorat någon klubbmatch på seniornivå, jag kan iallafall inte komma på någon gång som hon har förlorat.

4x100m var taktiken ganska, enkel säkra växlingar och se till att vara ett steg efter Uppsala så skulle de gå vägen. Mathilda på första sträckan förde pinnen till Lovisa, växeln gick bra men man låg en bit efter de andra lagen. Lovisa löste de på bästa sätt och växlade över till Johanna som 2:a efter Uppsala. Johanna höll den placering till den tredje och sista växeln där Tove väntade och skulle bara ta pinnen i mål så var saken klar. Och visst vart de så, inga missöden där inte. Sen kom de fram att de var ett lag som vart diskat i växel 2, det var dock inte Tumba som nu äntligen klarade av att vinna div 1 Svealand och får nu rikta in sig på lag SM kval nästa säsong.

Gunderhäggstadion måste vara en favoritarena för aktiva från Tumba. Så länge jag kan minnas så har det blivit bra resultat varje gång Tumba aktiva har tävlat på den arenan. Den här dagen så vart det de lilla extra om man säger så med avancemang till lag SM kval. Men det vart en del personligarekord och klubbrekord med även denna dag.  Alla gånger som jag har varit på denna arena så har de bara varit regn 4 gånger tror jag. Jag har varit på arenan i princip varje år sedan början av 1990 talet.

//Micke Magnusson

Skribent: Christian Östervall
E-post: This is a mailto link

Stöd IFK Tumba Friidrott

IFK TUMBA WEBSHOP HOS BAREKO

BarekoIFKTUMA

STÖD IFK TUMBA HOS SVENSKA SPEL

 

fastighetsbyran.png

Sponsra oss genom Sponsorhuset

sponsorhuset

Postadress:
IFK Tumba FK - Friidrott
Box 214
14730 Tumba

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info