Hoppa till sidans innehåll

Historik


Mikael Magnussons grupp består just nu av fyra personer födda 88-90.  

Mickes grupp är en friidrottsgrupp inom IFK Tumba som funnits väldigt länge, dock under andra namn än just Mickes grupp. Nu är tiderna dock nya, Mickes grupp är inte längre en egen träningsgrupp inom IFK Tumba friidrott. Vi har slagit ihop oss med Elisabets grupp. Denna historiebeskrivning rör dock den ursprungliga gruppen:

 

1998 leddes en grupp mellan 11-16 år av Gunnar Wellmar och Sara Fridell, dessutom var Leif Hildeby tränare för 15-åringar och uppåt. Sara Fridell avlöstes sedan stegvis av Christer Norin med hjälp av Mikael Magnusson 2001, då var gruppen i åldern 13-15 år. ”Micke” tog sedan över gruppen 2004.

 

Grunden till gruppen

Alexander Lundholm kom till gruppen under Sara Fridells, Gunnar Wellmars och Leif Hildebys ledning 1999. Tidigare hade han tränat i Marika Rydells och Mikael Magnussons grupp 7-11 år och dessförinnan Åsa Hildebys m.fl. barngrupp i de tidigaste åren i mitten av 90-talet. Alexander har alltså inte bytt grupp sedan 1999, även om deltagarna och ledarna är helt utbytta. På den tiden ingick bland andra Anna Wikström i gruppen. Erik Karlsson inledde sin friidrottskarriär 1999 under Sara Fridells och Gunnar Wellmars ledning. Men han verkar ha gjort ett starkt intryck på Micke redan från början, så här står det i Friidrottsnytt Nr 4 1999, om Huddingespelen P11 60m: ”Här verkar det som om vi kan få fram ett nytt gäng bra sprinters, vi hade nämligen 3 st !!! i final… Dessa tre snabba grabbar delade platserna 3-5 i finalen där Erik visade sig vara snabbast och Alexander var 2:a och Amir 3:a”. Dessa tre kom att ha fler fajter framöver, även om segraren inte alltid varit Erik... Adam Busznyak började i Saras grupp i inledningen av 2000-talet och tävlingsdebuterade i SAYO:s kultävling 2001, så här stod det i Friidrottsnytt Nr 4: ”Adam gjorde debut i kulringen, han hade knappt stött kula innan så det var ett mer än godkänt resultat. Bra kämpat!” Sedan dess har Adams kulkarriär fortsatt att ligga på is, även om han länge var en mångkampare. Men när det skulle specialiseras blev det längre löpsträckor istället.

 

Christer höjer antalet


Med Christer Norin som tränare växte gruppen till det största antalet deltagare under 2000-talet hittills, ca femton stycken ingick i gruppen 2002-03 (och det är väl troligt att vi aldrig når den siffran igen...). Under denna period började grupplegenden Linnea Djurling, som sedan stannade i gruppen i en herrans massa år. Andra legendariska personer i gruppens historia, som Felix Sonebäck, Christoffer Keskitalo och Calle Lindros, tränade i gruppen vid tillfället. Calle blev sedan en utav Sveriges bästa 400m-löpare, tävlandes för Huddinge AIS.

 

Norrköping

Lägret i Norrköping 2002 räknas av många som starten på den gruppkänsla som från dess varit stark, ett läger som Alex minns med skräckblandad förtjusning, då solsting inledde hans lägersjukdomar som än idag förföljer honom, men minns också allt det roliga. Under tre dagar blev gruppen en Grupp, på ett vandrarhem som kanske inte var det bästa och på en arena där vissa absolut inte kunde kasta spjut. Traditionen med rostiga vandrarhem och dålig spjutkastning är dock något som följt oss sedan dess...

 

Gävleresorna

2002 genomförde gruppen sin första resa till Höstmångkampen i Gävle, en resa vi sedan dess har gjort varje år. 2006 var tävlingen inställd, men detta hindrade inte oss ifrån att åka dit och bo på vårat kära vandrarhem för ett träningsläger.

Men visst vart de mångkamp även fast Höstmångkampen vart inställd, dock inte en vanlig 10-kamp, utan en Castorama vart detta år. Men som traditionen säger så kommer vi tillbaks år efter år till denna stad för att tävla eller ha ett läger framåt höstkanten.

 

Micke tar över och specialliserar

Mikael Magnusson tog över 2004 och detta år kom också Daniel Fagerström till gruppen. Micke ändrade taktiken för gruppen som blev mer grenspecialiserad, då deltagarna blivit allt äldre och mognare för tuffare träning. Sedan dess har gruppdeltagarnas specialgrenar varit desamma, märkligt nog innehöll gruppen i stort sett bara löpare, något som skulle bli ännu mer självklart något år senare. 2005 intog gruppen en mindre form med Alexander, Erik, Adam, Linnea och Daniel som deltagare, då Amir Rehman bland andra lämnade gruppen. Amir hade tränat i samma grupp som Alexander Lundholm sedan 1997. Så här stod det i Friidrottsnytt Nr 2 1998 om Östkampen: ”Alexander Lundholm 2:a på slätt och nu 3:a på häck, ett mycket bra facit för dagen. Det är nog dags att satsa på mångkampen, har en bra chans där. Har IFK Tumba en ny startsnabb kille på gång kanske? Amir heter han i alla fall”. Under 2005 gjorde Tereza Ortiz-Venegas ett gästspel i gruppen. Detta år kom också de första reportagen och krönikorna att läggas ut på Eriks bild- och filmsida, men gjorda av Alexander Lundholm. Dessa "fantastiska" filmer är nu uppe i sju och fler kommer med åren... 2005 nådde "laget" sin bästa prestation hittills då tre fjärdedelar av bronslaget i stafett-DM 4x100m kom från Mickes grupp (Alex, Erik, Daniel, dessutom Sebastian Benchimol). 2005 och 2006 hade Mickes grupp med deltagare på Skol-SM, Alexander och Erik individuellt samt Martina Rossland i stafett. 2006 ställde även Erik upp i IJSM och JSM och Alexander i JSM.

 

Finland

På påsklovet 2006 reste delar av Mickes grupp på det första träningslägret till Finland, denna gång till Åbo. Denna resa följdes upp 2007 av ett träningsläger i Helsingfors.

 

Förändringens vindar

Under 2006 tog Adam och Daniel ett avbrott från träningen på grund av olika anledningar och gruppen bestod bara av tre deltagare. Men den ”krisen” löstes snabbt av att Martina Rossland kom till gruppen under hösten samma år, vilket skedde i samband med att Martinas tidigare grupp, tills dess ledd utav Juan Carlos Soto splittrades. Martina blev en frisk fläkt som också för första gången betydde att antalet aktiva i gruppen var helt jämställt, då Erik och Alex vägdes upp utav Linnea och Martina. Under slutet av hösten 2006 gjorde vår egna hemsida entré. Sidan var gjord av Alexander Lundholm. Nu är den dock införlivad i ifktumba.se och har lagt ner sin ambition om att ha egen layout. På påsklovet 2007 åkte Micke, Alex, Erik, Linnea och Martina tillsammans med andra personer i IFK Tumba Friidrott på läger till Helsingfors och senare även till Eskilstuna. Till Eskilstuna hade vi också vår nygamla maskot med oss. Under 2007 gjorde Daniel comeback medan Linnea lämnade oss för en annan klubb, efter fem år i gruppen.

 

Under 2008 har Alexander tävlat på JSM, där det blev personligt rekord på 100m, men inget avancemang till final. Daniel var med på topp-20-listorna i Sverige hela året på både lång och kort häck. Martina har allt mer gått över till att träna med Huddinge och Sjödalsgymnasiet, men har inte lämnat oss helt. Erik har inte varit speciellt aktiv under 2008, eftersom han varit i lumpen.

 

Inför säsongen 2009 skedde en omvälvande förändring för Mickes Grupp. Inför vinterträningen 2008 slogs vår träningsgrupp samman med Elisabets grupp. Vi är därmed två grupper i en, som troligen kommer att smälta ihop mycket fint och ha stor nytta av varandras starka sidor. Kanske är detta ändå det sista kapitlet i historien om Mickes Grupp. Nu inleds en ny tid.

Tränare: Mikael Magnusson

Aktiva: Alexander Lundholm, Erik Karlsson, Daniel Fagerström och Martina Rossland.

Stöd IFK Tumba Friidrott

IFK TUMBA WEBSHOP HOS BAREKO

BarekoIFKTUMA

STÖD IFK TUMBA HOS SVENSKA SPEL

 

fastighetsbyran.png

Sponsra oss genom Sponsorhuset

sponsorhuset

Postadress:
IFK Tumba FK - Friidrott
Box 214
14730 Tumba

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info