Hoppa till sidans innehåll
Foto: IFK Tumba Friidrott VAL 2014

VAL 2014

06 SEP 2014 20:24
Vi ställde 2st enkla frågor till politiska partier i kommunen

  • Skapad: 06 SEP 2014 20:24

1) Vill ni att det ska finnas en god friidrottsverksamhet i Botkyrka kommun?

2) Är ni beredda att investera cirka 35 miljoner för en friidrottsanläggning? Det är denna summa som vi uppskattar att det krävs för att få till en funktionell och modern friidrottsanläggning.

 

Här är svaren vi har fått hittills. 


Moderaterna Botkyrka
Fråga 1)

Svar: Ja. Vi är vidare inriktade att på att ta bort mötesplatsföreningarnas bidrag för att kunna ge idrotten starkare förutsättningar ekonomiskt. Vi vill särskilt satsa på barn- och ungdomsidrotten i Botkyrka. Detta är något som vi har drivit i vår alternativa budgetförslag sedan valet 2006.

Fråga 2)
Svar: Ja. Vi gick till val redan 2010 på att rusta upp Rödstu Hage, dessutom utan alternativet att samtidigt exploatera för bostäder på platsen. Vi driver även frågan om att anlägga en s.k. multiidrottshall i kommunen.


Folkpartiet
Fråga 1)
Svar: Folkpartiet vill att det ska finnas de bästa förutsättningarna för friidrotten i Botkyrka. Folkpartiet motsatte sig å det starkaste när den styrande majoriteten ville lägga ner Rödstu Hage 2009. Vi har sedan i ett flera budgetar avsatt pengar för början till renovering av Röstan. Folkpartiet satsar mycket på både barn och ungdomar och idrott.
Fråga 2)
Svar: Folkpartiet anser att Rödstu Hage är en så vacker och historiskt viktig plats att vi är villiga att satsa de 35 miljoner som krävs. Genom att vi snarast vill avveckla den planerade byggnationen av Idéhuset i Tullinge finns finansieringen till detta. Vi anser att det är kommunens uppgift att lösa problematiken med marken tillsammans med trafikverket.

Socialdemokraterna

Fråga1)
Ja, eftersom vi socialdemokrater delar er bild av friidrottens betydelse för kommuninvånarna i Botkyrka.
Fråga2) 
Ja, vi är bredda att investera ca 35 miljoner för en friidrittsanläggning.
Socialdemokraterna i Botkyrka har lagt en motion i kommunfullmäktige om att rusta upp Rödstu Hage. Motionen är bifallen av kommunfullmäktige. Socialdemokraterna är beredda att rusta upp Rödstu Hage. Vi vill göra det i flera faser där den första fasen är själva rundbanan. Detta vill vi göra inom ramen för vad Trafikverket tillåter vid en utbyggnad mot järnvägen. Tyvärr har Trafikverket hittills har opponerat sig emot vårt förslag. Det försvårar en utbyggnad till 400 m. Vi försöker hitta kreativa lösningar med föreningen som inte behöver Trafikverkets godkännande. I Botkyrka har vi förutom Rödstu Hage även en 400 m friidrottsanläggning vid Brunna IP, vilket betyder att Botkyrka kommun på sikt kommer att ha två friidrottsarenor med goda förutsättningar för idrottande. Utöver dessa två friidrottsanläggningar har IFK Tumba Friidrott föreslagit att kommunen rustar upp gamla befintliga löparbanor som finns på ett antal skolidrottsplatser. Det ser vi som ett väldigt bra komplement. Både för att stärka friidrotten inom föreningslivet och för att stärka skolidrotten.

Miljöpartiet
Miljöpartiet är, precis som när det gäller andra idrotter, beredda att satsa på fridrotten i Botkyrka. Men vi vet att Trafikverket är kritisk till utbyggnad av Rödstu Hage då marken är mycket instabil, och ligger intill banvallen som trafikeras av tunga pendel- och godståg. Att via media säga ja till en investering på 35 miljoner kronor är förstås omöjligt och oansvarigt då det saknas tillräckligt underlag för det beloppet. För närvarande finns 12 miljoner kronor budgeterat för Rödstu Hage.

Tullingepartie
Tullingepartiets huvudfråga är Tullinge egen kommun. Vi tar i första hand ställning till Tullingefrågor. 

Vi har dock varit tydliga med att det måste finnas bra förutsättningar för barn och ungdomar  att utöva idrott. Det är viktigt att kommunens anläggningar håller en god standard. Kommunen måste även kunna hålla med tider så föreningar med bred verksamhet kan erbjuda ungdomar möjligheter att kombinera idrott och skola.

Botkyrka behöver bli bättre på att lyssna in önskemål från föreningar. Tullingepartiet vill arbeta med att utveckla och underlätta för ideella föreningar inom idrott, kultur och fritid.Många av kommunens idrottsanläggningar lider av bristfälligt underhåll och vi står inför stora renoveringsbehov som måste prioriteras. 

Vänsterpartiet 
”Vänsterpartiet vill att friidrotten i Botkyrka ska ha goda förutsättningar och vi är beredda att investera i anläggningar för att det ska bli möjligt. Vänsterpartiet är för en upprustning av Rödstu hage, förutsatt att det är fysiskt möjligt med hänsyn till Trafikverkets krav och inte markförhållandena gör att det blir orimligt dyrt. I så fall bör vi hitta en annan lösning för friidrotten i Botkyrka. Vilken kostnaden kan bli är omöjligt att säga i dagsläget.”

Botkyrkapartiet, BP
Vi i Botkyrkapartiet, BP, anser det viktigt att det satsas på friidrotten i kommunen, och vi har tidigare begärt att Rödstu Hage ska rustas upp för att få en sådan verksamhet att fungera.

Vidare tycker vi att när det nu gått så lång tid med att rusta upp Rödstu Hage så kan en summa om 35 miljoner möjligen bli nödvändig, för det blir inte billigare utan dyrare ju längre tid det går.

Självfallet måste man se närmare på kostnaderna för det är ju skattebetalarnas pengar det gäller och vi som politiker måste känna ansvar för både ekonomi och investeringar.

Skribent: Christian Östervall
E-post: This is a mailto link

Stöd IFK Tumba Friidrott

IFK TUMBA WEBSHOP HOS BAREKO

BarekoIFKTUMA

STÖD IFK TUMBA HOS SVENSKA SPEL

 

fastighetsbyran.png

Sponsra oss genom Sponsorhuset

sponsorhuset

Postadress:
IFK Tumba FK - Friidrott
Box 214
14730 Tumba

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info