Hoppa till sidans innehåll

Storseger för Stockholm i Svealands

24 MAR 2017 10:54
Tre Tumbatjejer ingick i Stockholms distriktslag som i Sveriges bästa inomhusarena för friidrott tog hem en överlägsen seger i Svealandsmästerskapet.
  • Uppdaterad: 26 MAR 2017 12:37

Strax före klockan nio på lördagsmorgen den 18e mars rullade bussarna iväg från Klarabergsviadukten med ett stort och taggat stockholmslag med destination Uppsala och IFU Arena. Under två dagar skulle det kämpas om medaljer och framförallt poäng mellan Svealands olika disktriktsförbund. I Lag-08 ingick Elvira Magnusson och Sofia Hammarwall som i kraft av DM-seger i F14 Höjd respektive silvret i F14 Vikt var givna i Stockholms distriktslag. Agnes Hanell, som ju var sjuk under DM, fick en plats i 800m-laget på gamla meriter. 

Svealandsmästerskapet för F/P13 och F/P14 avgörs två gånger per år, ett inomhus och ett utomhus, och består av de bästa killarna och tjejerna i de nio olika distrikten. Stockholm har historiskt sett alltid varit väldigt starka och inomhusmästerskapet 2017 var inget undatag.

Stockholm tog en övertygande lagseger i Svealandsmästerskapet inomhus 2017.

Tävlingarna inleddes kring lunchtid på lördagen och först ut av Tumbas representanter var Sofia som fick kasta näst sist i det sjutton tjejer starka startfältet. F14's Vikt väger som herrseniorernas kula, 7,26kg och under träningspassen inför denna tävling hade Sofia blandat både högt och lågt med långt och mindre långt. Vikt är liksom slägga en synnerligen tekniskt avancerad gren och det märktes ganska tydligt att grenen är relativt ny för de flesta i startfältet. Sofia nådde inte riktigt upp i den kapacitet hon besitter denna dag, men med 8.03 (en dryg meter från pers) var hon ändå bara en hårsmån från finalplats och slutade på en fin nionde plats.

Sofia var inte helt nöjd efter sin 9e-plats i vikt men vi vet alla vad hon kan.

Några timmar senare så gick både Agnes och Elvira in i mästerskapet. För Elvira väntade en lång tävling där höjdhoppet avgjordes i två pooler medan det för Agnes gällde att springa smart och energisnålt i försköket på 800 meter. Stockholms medeldistanstjejer var på papret betydligt starkare än sina konkurrenter och inför försöksheaten hade de en given plan att försöka springa på resultat och inte ta ut sig i onödan. Det gick väl sådär kan man säga. Av de sexton löparna i F13 800m så gick alla fem stockholmstjejerna vidare på ett övertygande sätt, men inte särskilt taktiskt genomfört. 4 av 5 i Lag-08 slog pers i försöken och någon energibesparing såg vi inte röken av. En nyttig läxa för kommande utmaningar kan man gissa. Agnes tog sig iallafall vidare till final genom sin 2a plats i heatet på det nya personliga rekordet 2.28,00.

Samtidigt hade Elvira hunnit en bit in i F14's höjdtävling. Ingången på 1.36 följdes av en slarvrivning på 1.41. Därefter var Elvis felfri upp till 1.52 när några hjärnspöken gjorde sig påminda. Efter två hyggliga försök på höjden så gled ändå Elvira över 1.52 ganska så enkelt i det tredje försöket. På 1.55 återstod fyra hoppare och pga Elvis tidiga rivning så låg hon nu på den retliga placeringen just utanför pallen. 

Men plötsligt händer det. I det första försöket på den personliga rekordhöjden 1.55 så flyger Elvira. Undertecknad skulle eventuellt kunna ta åt sig lite av äran då det verkade som att coachens högljudda röst från läktaren gav önskad effekt. ;)

I det här läget var pallplatsen klar men Elvira ville mer. Efter ett helt okey första försök på 1.58 så fick Elvis på ännu ett lyft och det 10 minuter gamla perset förbättrades ytterligger med tre centimeter. Efter tre bra försök även på 1.61 så var ändå bronset klart. En enastående insats i en väldigt spännande tävling av Elvis gav ett brons och fjorton poäng till Lag Stockholm.

Elvira tar bronset i F14 Höjd

Fösta dagen avslutades med middag i IFU Arena och gemensam transport till Celciusskolan där laget övernattade i klassrummen på medhavda liggunderlag och sovsäckar.

Dag 2 inleddes med gemensam frukost i skolan innan avfärd till IFU där Sofia och Elvira skulle stöta kula och Agnes springa final på 800m. I F14 kula så gjorde 22 tjejer upp om poängen. Elviras urladdning i höjd dagen innan gjorde hon inte riktigt fick teknik och huvud att stämma och slutade på 16e plats i sammandraget, en liten bit från pers. Sofia lyckades efter en något trevande inledning förbättra sin serie och i fjärde omgången kom stöten som innebar en sjunde plats, 9.10 är ett jättebra resultat bara 30cm från pers med den nya 3kg-kulan.

IFU Arena i Uppsala, Sveriges bästa inomhusarena för friidrott?

Finalen i F13 800m var upplagd för att bli en rysare. Av de åtta finalisterna var sex löpare inom 2 sekunder i säsongsbästa, Agnes var taggad till tänderna och hade planen klar för sig, här fanns det bara ett läge och det var full sula från start. Tyvärr, skulle det visa sig, så hade de övriga i startfältet samma ambitioner. Det i kombination med start på gemensam linje gjorde att starten blev trång med många vassa armbågar genom den första kurvan. Redan efter ett tiotal steg så föll Agnes och rullade in på innerplanen utan någon som helst åtgärd från startern eller övriga funktionärer. Några skrapsår på höft och armar men framförallt ett stukat självförtroende gjorde upphämtningen för tung. Efter 300 meter hade Agnes avancerat från kön längst bak i fältet och tog rygg på tvåan i loppet. När klockan ringde inför det fjärde och sista varvet så fanns dock ingen växel kvar och de sista 200 metrarna gick på ren vilja. En sjätte placering blev det iallafall för en mycket besviken Agnes som med lite perspektiv på tävlingshlegen ändå kan känna sig stolt för sin inställning och genomförande.

Mästerskapet avslutades på sedvanligt vis med staffett, 8x200m, där Stockholm tog storslam och lade beslag på alla tre pall-placeringar. Ett något tröttkört men glatt gäng kan nu lägga Svealands Inomhus 2017 till handlingarna och sikta in sig på utomhussäsongen. Under sensommaren avgörs tävlingen i Gästrikland, då hoppas vi att IFK kan bidra med ytterligare några deltagare.

Stockholm åter igen vinnare av Svealandsmästerskapet!

Skribent: jh
E-post: Adressen Gömd

Stöd IFK Tumba Friidrott

IFK TUMBA WEBSHOP HOS BAREKO

BarekoIFKTUMA

STÖD IFK TUMBA HOS SVENSKA SPEL

 

fastighetsbyran.png

Sponsra oss genom Sponsorhuset

sponsorhuset

Postadress:
IFK Tumba FK - Friidrott
Box 214
14730 Tumba

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info